dinsdag 29 juli 2014

Einde fenomeen bouwvak in zicht

De hele tent sluiten gedurende 3 weken in het hoogseizoen: jarenlang de normaalste zaak ter wereld maar sinds de crisis is dit wel anders geworden. Opdrachtgevers in de bouw willen door en aannemers willen hun slag slaan. Dat gaat niet lukken als het voltallige personeel op de Franse campings of aan de Spaanse Costa's zit.

Voor het Zuiden is de bouwvak 2014 gisteren begonnen. Noord Nederland heeft er al een week bouwvak opzitten en Midden Nederland start volgende week met de traditionele 3 weken verlof. Officieel dan. Want bij veel bouwbedrijven is het gewoon doorwerken geblazen. Veel ondernemers zoeken allerlei mogelijkheden om extra werk binnen te halen en te houden. Door klussen tijdens de koude dagen was daar al een voorbeeld van, doorwerken tijdens de bouwvak komt daarbij.

FNV

Vakbond FNV meldt in het FD dat ongeveer een derde van alle bouwbedrijven in Nederland gewoon open blijft. FNV is er voorstander van dat werknemers zelf moeten kunnen bepalen wanneer hij of zij vakantie opneemt. Een officieel verplichte bouwvak bestaat dan ook niet. Natuurlijk kunnen er binnen bedrijven wel afspraken gemaakt zijn met de personeelsvereniging of ondernemingsraad.

Waarom bouwvakantie?

Hoe dan ook lijkt het erop alsof het einde van het fenomeen bouwvak in zicht is. Wellicht is de term 'bouwvak' straks gewoon historie. En ach: waarom ook niet? De bouwvakantie is ontstaan doordat op die manier de werkzaamheden in de bouw efficiƫnt geregeld konden worden. Daarnaast hing de bouwvak samen met het bestrijden van werkzaamheden die niet toegestaan zijn. Was je in die periode aan het werk, dan was het wel duidelijk dat je in overtreding was. Toen in 1980 het vakantieschema van het onderwijs drastisch veranderde, veranderde de bouwvak periode mee. Veel bedrijven zijn gehecht aan de bouwvak maar ook steeds meer bedrijven stappen ervan af aangezien het zijn doel voorbij streeft: efficiency.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten